Odessa's Lunkarya's

Home | Lunkarya/peruvian | Rex | Geboren/ Te koop | cavia info

Denk je er aan om cavia's als huisdier te gaan houden? Zorg er dan voor dat je eerst voldoende weet over de juiste voeding, verzorging, huisvesting .. Naargelang het soort cavia dat je wil gaan houden zal je je ook eerst eens moeten informeren over de vachtverzorging, deze ligt bij langharige cavia's bvb anders als bij kortharige natuurlijk

Huisvesting

Wat de huisvesting betreft heb je voor 2 caafjes toch al een knaagdierkooi van min. 70 cm breed nodig .. de bodem wordt bedekt met houtvezel en dient regelmatig goed schoongemaakt te worden ..

Zorg er voor dat er ook steeds hooi ter beschikking is, niet als bodembedekking, maar als knabbeltje .. zorg er best voor dat het hooi achter een huifruifje of zo steekt zodat ze er niet op kunnen urineren.

Cavia's kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden .. let wel op extreme temperaturen .. als het echt te heet wordt in de zomer kan je de cavias best ergens zetten waar het ietsje koeler is .. zet ze zeker niet in de zon!! Zorg er ook voor dat ze nooit in de tocht staan, ook extreme vriestemperaturen zijn niet echt aan te raden, zorg dat ze dan in een stalling of garage staan waar het toch niet zo koud wordt als buiten .. Cavia's zijn groepsdieren en zullen zich aan elkaars lichaamswarmte verwarmen door lekker knus bij elkaar te gaan zitten ..

Hou nooit een cavia alleen .. hij/zij zou echt niet gelukkig zijn, ook al heb je zelf veel aandacht voor het caafje, als mens kunnen we de plaats van een soortgenootje niet innemen .. zeugjes kunnen zelfs heel makkelijk in grotere groepjes worden gehouden .. beetjes zijn daar wat moeilijker in, zorg dat je beertjes op jonge leeftijd aan elkaar wennen, dat geeft  minder problemen als ze volwassen worden, hoewel het niet uitgesloten is dat ze gaan vechten .. je kan een moeilijk beertje ook laten castreren om bij een zeugje te houden ..

Voeding

Een cavia maakt van nature geen vitamine C aan, dit in tegenstelling tot andere knaagdieren, geef hun dus een aangepaste cavia voeding met extra vitamine C, dit is verkrijgbaar in alle dierenwinkels ..

Verder geef je de cavia ook iedere dag groente en fruit te eten .. denk hierbij aan groente of fruit met veel vitamine C zoals peterselie, paprika's, witloof, wortel,komkommer enz .. een cavia mag bijna alles eten van groente en fruit .. alleen moet je opletten met alle soorten kool .. hun darmpjes zijn hier wat gevoeliger aan, geef het dus niet te vaak. Denk ook aan het nut van sommige soorten, komkommer bevorderd bvb de stoelgang, geef dus niet te veel en geef het niet als ze al dunnere ontlasting hebben .. banaan daarentegen werkt tegenovergesteld .. banaan is dus goed als ze dunnere ontlasting hebben, maar geef je beter niet wanneer ze problemen hebben om te ontlasten ..

Hooi is een belangrijk facet in de voeding, best doe je het hooi eerst 1 nachtje in de diepvries omdat schurftmijt waar cavia's heel gevoelig aan zijn daar in leven ..

Ook gras is natuurlijk zeer goed voor cavia's .. als je de mogelijkheid hebt kan je dus best ook een buitenren voorzien op het gras voor je diertjes .

Ziektes en huidaandoeningen

Schurft :

Een huidaandoening veroorzaakt door de schurftmijt die onderandere leeft in hooi .. het is zeer besmettelijk voor andere cavia's , schurftmijt is te behandelen met Ivomec, maar er zijn ook andere middelen op de markt hier voor zoals dectomax en oramec. Een cavia met schurft zal zich krabben, krijgt kale plekken met in het midden een rood puntje , er zullen wondjes ontstaan en over het hele lichaam korstjes .. de cavia's zijn rusteloos

Demodex :

Ook een vorm van schurft, iedere cavia maar ook de mens is drager van de demodexmijt , bij lage weerstand en stress wordt je er gevoeliger aan en gaat de mijt zich uitbreiden . De cavia krijgt haaruitval, kale plekken met wittige huisuitslag, droger schilferige huid, begint vaak aan de kop of poten, maar loopt ook vaak over de rug naar achter toe .. Je kan de cavia's wassen met Tactic of laten inspuiten bij de dierenarts met ivomec ..

Schimmel (ringworm)

Begint meestal rond de ogen, neus, mond of pootjes .. de cavia krijgt kale plekjes waarop dikke lagen schilfers komen, de huid lijkt hier en daar wat dikker .. bvb rond de ogen . Schimmel geeft weinig jeuk. in een verder stadium worden de oorschelpen wit .. ringworm is ook besmettelijk voor de mens en andere dieren. Je can de cavia wassen met een verdunning van imaverol, voor de juiste werkwijze raadpleeg hieromtrent eerst je dierenarts, er kan ook oraal een medicijn toegediend worden.

Oogproblemen

Soms krijgt een cavia een stofje van het hooi in zijn oog, als reactie zal er een vlies voor het oog komen en lijkt het alsof de cavia blind wordt, dat vlies komt echter ter bescherming en zal terug weggaan wanneer het oog genezen is, voor de behandeling en de juiste zal, raadpleeg uw dierenarts. 

Een ontsteking van het oog is ook mogelijk, ook dit valt goed te behandelen ..

Wondjes

Bijtwondes kunnen gevaarlijk zijn voor de cavia en veroorzaken al snel een abces, verzorg de bijtwondes dus zeer goed door ze eerst te ontsmetten. Zelf gebruiken wij Calendula zalf om de wondes snel te laten genezen en dit werkt echt prima ..

Wanneer een cavia plots niet meer eet of vermagert, lusteloos is .. dan mag je er zeker van zijn dat er iets niet pluis is .. ga voor de zekerheid meteen naar de dierenarts ..

Door veel informatie te verzamelen en door toch al wat ervaring hebben wij zo onze eigen gebruiken van produkten of behandelingen bij problemen, maar wij zijn geen dierenarts .. ga dus als je twijfelt gewoon even bij je dierenarts langs om zeker te zijn .. Wij zullen hier regelmatig nog toevoegingen doen, op internet zijn ook veel sites te vinden die alle mogelijke ziektes reeds bestudeerd hebben en ook proberen foto's bij de aandoeningen te voegen .. wij geven hier gewoon een korte beschrijving van de nogal vaak voorkomende aandoeningen

Kweken met je caafjes

Denk eerst goed na of je dit wel echt wil en wat je achteraf met de jongen gaat doen. Ga niet zo maar kleintjes op de wereld zetten want sommige combinaties van verschillende rassen kan je beter niet maken voor de gezondheid enz .. vraag dus eerst om raad bij ervaren mensen of jouw 2 caafjes waar je kleintjes van wil wel bij elkaar passen

Als je vrouwtje al volwassen is en ze heeft nooit klientjes gehad, doe het dan niet, haar bekken is niet aangepast, een zeugje kan best tss 5 en 8 maanden de eerste keer zwanger worden zodat het bekken nog kan aanpassen, is ze al ouder dan kan een zwangerschap gevaarlijk voor haar zijn , zeker als ze ouder is dan 12 maanden ..

Een zeugje zal 63-72 dagen zwanger zijn, denk er aan ze goed op tijd bij het beertje weg te halen voor de bevalling, meteen na de bevalling zijn ze het meest vruchtbaar en zou de beer haar meteen opnieuw zwanger maken, en dat is voor je zeugje niet zo gezond . Het beste is eigenlijk dat je haar om te bevallen kan samen zetten met een ander zeugje die niet zwanger is, die zal helpen om de kleintjes te wassen enz eens ze geboren zijn..

Zet zwangere zeugen niet samen als ze gaan bevallen, de bevalling van de 1 zal de weeën van de ander opwekken waardoor de andere haar kleintjes te vroeg zullen geboren worden en misschien dood geboren worden.

Als de kleintjes er zijn mogen ze op 4 a 5 weken bij de mama weg .. beertjes zouden vanaf 4 weken al vruchtbaar kunnen zijn, let dus op dat ze mama en zusjes niet kunnen zwanger maken en haal ze op tijd uit elkaar

Zwangere vrouwtjes hoef je niks anders te eten te geven als normaal, wat je wel kan doen is 1 week voor tot 1 week na de bevalling een beetje druivensuiker aan hun drinkwater toevoegen (theelepel)

Ook de kleintjes mogen gewoon mee leren eten met mama, dat zullen ze ook al snel doen :)

Moederloze jongen?

Sterft het zeugje bij de bevalling dan zal je de jonkies zelf moeten eten geven, de eerste 2 weken dien je dat om de 2 uur te doen overdag en om de 3 a 4 uur snachts.

Wat kan je geven?

Koffiemelk kan je verdunnen met lauw water, 1/4 koffiemel en 3/4 lauw water. neem geen gewone melk, dat bevat lactose.. je kan ook speciale melk voor moederloze kittens halen ..

Je kan ook zelf een maaltijdje voor hun maken van een beetje bruin brood geprakt met wat koffiemelk, geraspte wortel, havervlokken en wat vitaminepreparaat ..

Als ze de eerste 2 weken goed doorkomen is het ergste voorbij .. en op 4 weken ben jer zeker dat je geslaagd bent als surrogaa mama 

 

Zo, we hopen met deze informatie toch al een basis te verschaffen wat het houden van cavia's betreft, veel plezier met jullie huisgenootjes